About

Monday, November 19, 2012

#savegaza - tahu tapi tak buat apa?

Sejak tahun 1965 bumi Palestin telah dihujani oleh peluru-peluru israel Laknatullah. Hampir setiap hari pasti akan ada ratusan yang tercedera malah ada yang kematian tragis. Anak kehilangan ibubapa, ibubapa kehilangan anak, abang kehilangan kakak, datuk kehilangan cucu dan sebagainya.

Kita selaku saudara seAgama, tidak boleh sekadar melihat kesengsaraan mereka di kaca televisyen, didada akhbar atau ditinta monitor tanpa berbuat apa-apa. Memang ada dikalangan kita yang ada inisiatif sendiri untuk membantu melalui derma/tabung, aku ucapkan terima kasih yang tidak terhingga.

Aku suka memerhati gelagat manusia. Baik di kedai kopi, di masjid-masjid atau dimana-mana sahaja. Sifat orang Melayu itu suka bersembang tatkala ada kelapangan mencuit perhatian aku untuk mencelah topik perbualan hangat mereka ini agar membicarakan mengenai Palestin. Percaya atau tidak, hampir keseluruhannya hanya mengambil pendekatan 'tahu tapi tak buat apa'. Kenapa?

Mentaliti orang kita yang bersifat 'selagi tak kena kat batang hidung sendiri, apa ada hal' secara perlahan membunuh kewarasan kita sebagai seorang muslim. Masakan mereka berasa bukan sesuatu yang penting untuk membantu saudara seAgama di Palestin. Mentaliti mereka merumuskan 'bantuan' disini berupa wang ringgit maka sebab itulah mereka berkeputusan sedemikian. 

Wahai saudara seAgamaku, banyak lagi cara untuk membantu selain wang ringgit. Anda tidak perlu ke sana untuk membuktikan anda seorang yang prihatin. Anda juga tidak perlu untuk menganjurkan solat hajat beramai-ramai di padang bolasepak hanya semata-mata untuk kepentingan politik. Cukuplah dengan beriktikaf di satu sudut masjid dan berdoa kepada Allah S.W.T. agar mereka diberi kemenangan. Allah S.W.T. menyukai hambaNya yang beribadat secara sembunyi tanpa perasaan riak menunjuk-nunjuk diri. 

Ada juga yang bertanya, 'nak doa camna, aku bukan reti cakap arab sangat?'. Sahabatku, berdoa tak semestinya berbahasa arab. Allah S.W.T. itukan Maha Mengetahui. Andai anda berdoa dalam bahasa Swahili sekalipun aku pasti Allah S.W.T. Maha Mengetahui. Aku kepilkan kat bawah ini potongan ayat bacaan doa yang anda boleh amalkan selepas solat. 
Terjemahannya:-

Wahai Tuhan kami, Berilah kemenangan kepada Islam dan Muslimin,
Ya Tuhan kami, Berilah kemenangan kepada Muslimin di semua tempat,
Ya Tuhan kami, Berilah kemenangan kepada orang Islam di Palestin (3x
),
Ya Tuhan kami, Hancurkanlah Kuffar, Yahudi, Nasrani dan Musyrikin,
Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah, Ya Tuhan kami,
Kalahkan mereka, Dan menangkan kami ke atas mereka.

p/s: seorang sahabat pernah memberitahu aku satu perumpamaan. Berdoa ini ibaratnya kita mengetuk pintu rumah orang..sekali-dua berdoa (ketuk pintu) mana mungkin penghuni didalam rumah hendak membuka pintu. Cuba berdoa meminta benda yang sama 5x sehari, 35x seminggu, 150x sebulan, 1825x setahun. Tidak mustahil penghuni didalam rumah akan membuka pintunya..yang penting ikhlas. Allah Maha Mendengar bro! 

No comments:

Post a Comment